Vibeke Madsen

Kunst ikon

Vibeke Kammer Madsen

Smykkekunstner

Smykker foldet og formet i japansk papir (Washi Yuzen Chiyogami)

BEMÆRK: Klik på galleribillederne for at se fulde billede.

Vibeke Madsen

Kammer Smykker v/Vibeke Kammer Madsen

Japan er en evig kilde til fascination; et land, hvor traditionerne og kulturen har en fremtrædende plads i hverdagen, hvor æstetikken er i højsædet, og hvor det smukke søges i enkelheden.

Da jeg for 15 år siden opdagede det japanske papir, washi, fandt jeg mit medium. Washi er smukt at se på, beroligende at røre ved og spændende at arbejde med. Det kan foldes og formes på utallige måder, så skønheden i papiret træder frem med forskellige udtryk. Det er i foldningen og formningen, jeg finder det smukke i enkelheden.

Japansk papir adskiller sig på mange måder fra vestligt papir, som fremstilles af træmasse, der hakkes i små stykker. Det japanske papir, washi, fremstilles derimod af de inderste fibre fra tre planter, som afbarkes og skrælles fri fra de grovere fibre, som omgiver kernen. De inderste fibre vaskes derefter i det kolde bjergvand i floderne og hamres for at smidiggøre dem, forlænge dem og gøre dem stærkere. Denne måde at forberede papiret på giver et stærkt, blødt og smidigt papir, som har en næsten stoflig karakter.

En anden af de afgørende forskelle mellem vestligt og japansk papir er, at fibrene i det vestlige papir i selve papirfremstillingsprocessen lægges i samme retning. Det er det, der gør, at vi kun kan rive et stykke papir pænt på den ene led, og at man ikke kan rulle og udrulle et papir, hvis det er rullet på den forkerte led.

Washi har ikke har en ”fiberretning”, hvilket gør det perfekt til origami og anden foldning af papiret.

Mine foldninger er inspireret af den tusindårige japanske tradition med at folde papir – origami – og min livslange fascination af papirflyvere. Nogle få af mine modeller er de klassiske japanske som tranen, de fleste andre er egne modeller. Hver model fremstilles oftest kun én gang i hvert papir, så alle smykkerne har forskelligt udtryk, selvom modellen går igen.

Alle smykker er lakeret mindst 4 gange, og kan derved holde til meget – også regnvejr.

Yuzen Chiyogami er betegnelsen for de specielle mønstrede papirer, som er silketrykt i hånden.

Kultur, Kunst, Klub, Cafe og events » Få besked!

Dine data er sikre hos os!
Læs vores privatlivspolitik - Afmeld med 1 klik