Torben Kaas

Torben Kaas

(F. 1960 ) – kunstmaler / musiker

Gæstekunstner juni – juli – august 2023

Billedkunstner Torben Kaas

– Strandhuse –

Mine billeder udspringer vel af en form for naturalisme skulle jeg mene. De bliver i hvert fald skabt udendørs og får tilført passende mængder vejr, vind og inspiration fra Bisserup, på vest Sjælland, hvor jeg bor og har mit værksted.

Huse er centrale i mine billeder. Strandhuse eller gårdhuse. Huse har altid historier at fortælle. Både i kraft af deres udseende og beliggenhed. Men også med afsæt i de menneskelige dramaer, de igennem tiderne har været rammen om.

Når jeg maler dem, bliver de i processen personificeret og portrætteret i et stærkt ekspressivt udtryk. De forlader dermed deres konkrete og definerede roller og bliver selvstændige abstrakte objekter, som søger plads i landskabet. I samspil med havet og himlen. Og lyset.

Lyset har altid en vigtig rolle, og er med til at løfte billederne ind i en spirituel virkelighed.

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Danmarks førende kunsttidsskrift Kunstavisen skriver om Torben Kaas´ billedverden :

Lyset

Man aner motivet: et eller flere små huse. Gamle huse, måske med stråtag. Antydningen af et landskab, bakker, klitter, en sø, og så ellers himlen foroven.

Det er dog ikke husene eller landskabet, der er Torben Kaas´ hovedmotiv. Det er lyset selv. Lyset, der indhyller alt i et slør af farve, udvisker konturerne og får hele billedet til at vibrere, som var det et fatamorgana i en ørken.

Spirituel oplevelse

Det føles, som om Torben Kaas overskrider naturalismen især i lys/skygge-virkningerne. Lyset synes magisk, og når han lader en skakt af hvide og lyseblå toner stråle ned over den mørke jord og den faste materie, er virkningen som i en skabelsesberetning: det guddommelige skær, der opløser Kaos på den første dag.

Universelle malerier

Det gør derfor heller ikke så meget, at vi ikke præcist kan identificere Torben Kaas´ geografiske udgangspunkt. Det kan være alle steder, selvom man nok aner, at vi er på den nordlige halvkugle og, farverne taget i betragtning, i det Skandinavien, vi deler som levested med kunstneren. Pointen er bare, at dette er universelle malerier med universelle referencer.

Når man ser på Torben Kaas´ malerier, genoplever man de magiske øjeblikke, man selv har haft i naturen og landskabet. Man digter med, man husker, og man glædes.

Se også mine billeder i Tom Jørgensens kunstbog “101 Kunstnere 2022/23”.

Kultur, Kunst, Klub, Cafe og events » Få besked!

Dine data er sikre hos os!
Læs vores privatlivspolitik - Afmeld med 1 klik