Kunst ikon

Tina Sommer Paaske

Tekstilkunstner

Tekstil-designer med stor social samvittighed

Mit foretrukne materiale er stof, fordi det taler til så mange af vores sanser, det kan give en følelse af tryghed og velvære, men skaber også glæde hos beskueren.

BEMÆRK: Klik på galleribillederne for at se fulde billede.

Tina Sommer Paaske

I hendes arbejde med tekstilkunsten kommer inspirationen oftest fra et møde mellem følelser og øjet, der ser.

At Tina Sommer Paaske skulle blive en af landets få dedikerede art quilt-kunstnere var ikke lige noget der lå i hverken kortene eller tankerne hos den unge Tina fra Bagsværd, da hun i sin tid blev færdig med skolen. Hendes liv har nemlig skiftet retning flere gange.

Efter skolen gik hun i gang med det praktiske liv, hvor hun stod i grøntafdelingen hos Schou Epa i Ballerup. Desuden arbejdede hun et par år som montrice hos Radiometer i Brønshøj, der fremstiller medicinsk udstyr.

Tidlig mor

Så skete noget uventet. Tina blev gravid som 19-årig, hvilket ikke lige var planlagt, så det kom lidt ubelejligt, men hun valgte at blive mor og senere fulgte endnu et barn – begge drenge.

Herefter hjalp hun til i sin mosters rengøringsfirma, indtil hun mildest talt skiftede retning og blev bestyrer af en chokoladebutik på Mozarts Plads i Valby – butikken hed, ja, nemlig: Tinas Chokolade.

Men det var noget, der passede hende. Hun holdt af at stå i butik og servicere kunderne og følte sig godt tilpas med at have den direkte kontakt.

I længden var det dog ret besværligt at passe butik samtidig med at have barn og på samme tid gik forholdet til børnenes far i vasken. Tina valgte herefter en ny ændring i sit liv og flyttede fra Stenløse til Veksø som enlig mor med sine to drenge, der dengang var henholdsvis 3 og seks år. Hun følte at det var nødvendigt at komme videre i sit liv og gik derfor i gang med mere uddannelse. En EFG fulgt op af en Højere Handelseksamen(HH) i 92.

Den sociale sag

Efter denne eksamen tager hun et sabbatår. Hun har nemlig engageret sig kraftigt i frivilligt arbejde inden for det psykiatriske område, da hun selv oplevede problemerne her tæt på, da hendes bror var psykisk syg. Hun bliver meget aktiv – med bl.a. bestyrelsesarbejde for Landsforeningen Sind.

Hun gik også selv ind i broderens sag, hvilket vakte opmærksomhed hos den lokale socialrådgiver, der mente at hun var af rette støbning til at blive socialrådgiver. Det gav hende inspiration til at søge ind på uddannelsen som socialrådgiver – endnu en ny retning blev lagt. At kunne hjælpe de socialt svage med en kvalificeret indsats gav mening for hende. Tina kunne ved begyndelsen af årtusindskiftet derfor forlade Den Sociale Højskole som færdiguddannet.

Jeg arbejdede som socialrådgiver i en række år. Men det viste sig at være en barsk virkelighed, hvor der ofte var en barsk omgangstone. Samtidig oplevede jeg, at der ofte var mangel på støtte og opbakning fra ledelsen til de daglige udfordringer – og det trak på energi og motivation, fortæller hun.

Hun ville ikke give op, men blev nok ved for længe. I hvert fald gik Tina hele tre gange ned med stress i en sådan grad, at det udviklede sig til depression og angst.

Forløsende tekstilkunst

Det var her, at jeg oplevede det forløsende i at være kreativ og lade hjernen arbejde med noget konkret og konstruktivt. Jeg fandt ud af, at jeg faktisk var ret kreativ, for første gang i mit liv. Lidt overraskende for mig selv, for jeg har aldrig anset mig selv for at være kreativ før og er aldrig blevet tilskyndet til det. En sjov ting er dog, at min mor interesserede sig for astrologi og naturligvis lagde mit horoskop. Her fik jeg i 80`erne at vide, at jeg senere i livet ville beskæftige mig med kunst. Det grinede jeg en hel del af, for intet interesserede mig mindre på det tidspunkt, det lå mig virkelig fjernt, fortæller Tina.

Tina var inspireret af sin daværende svigermor, der var ferm til nål og tråd og hun slog ind på at lave patchwork. Det arbejdede hun med i ti år, indtil en ny dimension kom ind – behovet for at udtrykke sig mere kunstnerisk og personligt gennem billedlig fortælling

Herfra udviklede det sig til der, hvor Tina er i dag med sin tekstilkunst – Art Quilt. Det bliver skabt i hendes værksted på hendes bopæl beliggende i sydsjællandske Bendslev ved Fuglebjerg.

I hendes arbejde med tekstilkunsten kommer inspirationen oftest fra et møde mellem følelser og øjet, der ser. Stemninger der langsomt udvikler sig i det indre, springer ud som idéer og vokser til noget mere konkret.

Det er visuelle indtryk som jeg kan forme med mine hjemmefarvede og trykte stoffer. Mine værker bliver til gennem en langvarig proces og jeg lægger massevis af tanker og følelser ind i mine værker undervejs. De er meget personlige, så det er ren terapi for mig, forklarer Tina Sommer Paaske. Fortællingerne kan være baseret på personlige, historiske minder.

Nogle af mine fortællinger har været om en del af min slægts historie, afdøde som nulevende familiemedlemmer. Jeg visualiserer minder og søger at udtrykke indre sindsstemninger og minder, som en dialog mellem mit indre og ydre, fortæller Tina.

Mit foretrukne materiale er stof, fordi det taler til så mange af vores sanser, det kan give en følelse af tryghed og velvære, men skaber også glæde hos beskueren. Jeg arbejder fortrinsvis i serier, det giver mig muligheden for at gå i dybden med det visuelle sprogs nuancer og former, forklarer Tina.

(Keywords: Tekstil.)

Mobil: 2341 1440

Kultur, Kunst, Klub, Cafe og events » Få besked!

Dine data er sikre hos os!
Læs vores privatlivspolitik - Afmeld med 1 klik