Kunst ikon

Anne-Mette Markussen

Skulptør

Hønsegårdens skulpturer er et indspark i sexismedebatten

Jeg har altid været interesseret i former og farver, og er uddannet bygningsmaler. Inspirationen finder jeg i dyreverdenen,- jeg elsker dyr- i fantasien og i modsætninger-i ligestilling og i verden omkring os. Jeg arbejder gerne i serier, hvor der kommer hele grupper af skulpturer, som for eksempel i serien “Hønsegården”.

Foreningen Hønsegården

BEMÆRK: Klik på galleribillederne for at se fulde billede.

Anne-Mette Markussen

Dette er mit indspark til Sexismedebatten, og det tager udgangspunkt i, hvad kvinder kan kaldes, som kommer fra dyreverdenen.

Skulpturer i papir, keramik og bronze

Mit navn er Anne – Mette Markussen,  og jeg arbejder med skulpturer i papir, keramik og bronze.

Dette er mit indspark til Sexismedebatten, og det tager udgangspunkt i, hvad kvinder kan kaldes, som kommer fra dyreverdenen. Det er som oftest negativt kønnet ladet- vil du helst være en hingst eller en gammel krikke? Eller en ko eller en tyr ? Betegnelserne har karaktertræk fra dyrenes (tillagte) egenskaber og hvilke fordomme vi mennesker har om dem.

Har du nogensinde fået titlen “Store ko” eller “Ged”? De kvindelige pendanter, til en “Tyr” eller en “Buk”. Her er vi samlet i Foreningen “Hønsegården”-som vi jo kan kalde en forsamling af kvinder, der taler/snakker. Eller vi kan kalde det sproglig kvindeundertrykkelse, eller i ligestillingens navn, menneskelig undertrykkelse og stagneret kultur. Lad os nu sætte punktum, og komme videre! Lad dig ikke trække ned af diskussioner om kæmpe eskimoer, men glæd dig over hvor langt menneskeheden er kommet på kun 2000 år- mindst!

Jeg tror faktisk ikke at jeg endnu er stødt på en udelukkende positiv betegnelse, der opfylder mit kriterie for optagelse i Hønsegården: en betegnelse af en kvindelig person, hvor der indgår et dyr-altså både selve (forståelsen af) dyret, og vi menneskers opfattelse af dette dyr.

Min bedste opfattelse er at de alle er nedladende når det handler om kvinder, og det forekommer mig at der er flere betegnelser for dette køn end for mænd. Der er også en del der er uden køn ( feks.gammel rotte) -men de dyr der tilknyttes det mandlige køn, har en positiv, ja nogengange, ligefrem en storskrydende karakter: begrebet : en stor Tyr, må man da bare have respekt for!

Figurene er dukket op i mit eget liv, og jeg bærer en del af deres navne på min person. Helt sikkert sammen med andre, og jeg skal ikke sige mig for god til at jeg ikke har brugt nogle af betegnelserne selv, for de er en del af vores sproglige forståelse og kultur.

Mine andre serier

Ud over Hønsegårdens skulpturer, har jeg andre serier kørende: Der er en hel flok af hunde og heste i forskellige materialer, der er fugle og der er fantasifigurer, og så er der også nogle små mænd.

Bronzer: Jeg former figuren i voks, hvorefter den bliver støbt ind i gips, der så udgør formen til den endelige bronze figur. Alle mine figurer er unika, da formen går i stykker i processen: metoden hedder Cirque perdue, der betyder tabt voks.

Papir: Mine figurer, er udført efter en mexicansk metode der hedder Alebrijes , som jeg har lært mig selv. Figurene bygges op i ståltråd , papruller, eller træ,  hvorefter de lamineres med flere lag papir, og males til slut.

Keramik: jeg arbejder med både stentøj og porcelænsler.

Jeg er selvlært skulptør, og har tidligere udstillet i Bogense -galleri Øst, og på Eventyrlig Kunst,og i kunstforeningen Missisippi-Thyholm og har værker stående i Svankjær Skulpturhave.

(Keywords: dyr, fantasi, skulptur, bronze, keramik)

Kultur, Kunst, Klub, Cafe og events » Få besked!

Dine data er sikre hos os!
Læs vores privatlivspolitik - Afmeld med 1 klik